MAKALELER / ÖZEL OTOMOBİLLERE KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU MU?
« Geri

ÖZEL OTOMOBİLLERE KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU MU?

9.2.'17 tarihli KHK ve 65/A, 1.4.'17 tarihli UDHB TebliÄŸine göre:

Özel Otomobillere Kış LastiÄŸi zorunlu mu?

 

 

Kış Lastiği ile ilgili Kanun (65/A) ve 1 Nisan 2017 UDHB Tebliği arasındaki farklılıklar ekteki tablodadır:

1) Temel sorun kanundaki "EÅŸya ve Yolcu taşıyan araçlar" tanımının Ticari araçları iÅŸaret etmesi. Ticari olan Otomobil dahil, özel otomobil hariç.

2) 65/A'da "Römorklar hariç" diye bir tanım olmadığı halde tebliÄŸde hariç tutulması kanunla çeliÅŸkili.

3) 65/A'da "Kış LastiÄŸi" denildiÄŸi için akıllara sertifikalı Üç Tepeli DaÄŸ Ä°çinde Kar Taneli (3PMSF) lastikler geliyor. TebliÄŸde ise sertifikasız M+S lastiklerinin Kış LastiÄŸi tanımına alınması kanuna aykırı.

 

A screenshot of a cell phoneDescription generated with very high confidence

 

31 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Trafik GüvenliÄŸi Stratejisi Eylem Planı içinde yer alan "2015 yılı sonuna kadar 2918 sayılı Trafik Kanununa Kış LastiÄŸi tanımının yer alması" hedefine 2012'de yayınlanan UDHB Kış LastiÄŸi YönetmeliÄŸi ile Ticari Araçlara Kış LastiÄŸi zorunluluÄŸu getirilerek  büyük oranda yaklaşılmıştı. Hedef ile ilgili  nihai adım 9 Åžubat 2017'de KHK/687 ile atıldı. Ancak ne yazık ki, 2012 yılındaki UDHB yönetmeliÄŸi kopya edildiÄŸi için  2918 sayılı Trafik Kanuna eklenen 65/A maddesinde  "Yolcu ve EÅŸya taşımalarında kullanılan araçlar"  yani Ticari Araçlarla ilgili kavramlar yer aldı. Sonuç olarak ne yazık ki özel araçlar için Kış LastiÄŸi zorunluluÄŸu yok.

 

A screenshot of a cell phoneDescription generated with very high confidence

 

TebliÄŸin kanunla çeliÅŸmesi hukuksal sorunlar doÄŸuracaktır. Acilen 65/A'ya müdahale yapılması gerekir. Ya da tebliÄŸ revize edilip özel otomobilleri dolaylı olarak dahil eden görüntüden kurtarılmalı.

 

A screenshot of a cell phoneDescription generated with very high confidence

 

65/A'da özel otomobilleri de Kış LastiÄŸini kapsamına alınacak düzenleme sonrası deÄŸiÅŸtirilirse UDHB tebliÄŸinde ÅŸu noktalara dikkat edilmeli:  

 

1) TIR'ların römorklarına (kademeli bir geçiÅŸle örneÄŸin her sene bir dingile daha takılması üç senede üç dingile) M+S veya 3PMSF lastiÄŸi zorunlu olmalı,

 

2) Åžehirlerarası otobüslere, Bolu'nun doÄŸusuna gideceklere, 3PMSF lastiÄŸi tüm dingillerde zorunlu olmalı,

 

3) Denetimleri kolaylaÅŸtırmak için Åžehirlerarası Otobüslerden baÅŸlayarak tüm araçlara kademeli ÅŸekilde "Kış LastiÄŸi Denetim Belgesi" zorunlu olmalı. Bu belge Kaza Tespit Tutanağına eklenmeli,

 

4) Denetimleri kolaylaÅŸtırmak için Lastiklerin yanaklarındaki M+S ve/veya 3PMSF sembolleri beyaz boya ile boyanmalı,

 

2918 sayılı kanuna 65/A maddesiyle Kış LastiÄŸi tanımı ve zorunluluÄŸu girdiÄŸi için Sigortalar bu kıştan itibaren ÅŸartları saÄŸlamayan araçlara tazminat ödemeyecek veya hasarı araç sahibine rücu edecektir.  

A close up of text on a white backgroundDescription generated with very high confidence

 

 

 

 

 

A close up of a newspaperDescription generated with high confidence

 

 

Makaleyi .pdf formatında indirmek için tıklayınız

« Geri
kislastigi.com ?? 2024, T??m haklar?± sakl?±d?±r. ?°zinsiz al?±nt?± yap?±lamaz, kopyalanamaz.
Designed By: OrBiT
Top http://www.trendart.nl/ http://www.ophumboldt.de/ http://www.stolendan.nl/ https://www.havarie-lehmann.de/ https://www.tollwort.de/ https://www.vu-optimierung.de/ https://www.amazonas-tours.de/ https://www.flemming-pehrsson.de/ http://www.esbruderschaft.de/ https://www.bscmarzahn.de/ https://www.jangcard-reisen.de/ https://www.kulturundevents.de/ https://www.one2connect.nl/ https://www.sonjadrexl.de/ https://www.young4mation.de/ https://www.sbt-rechtsanwaelte.de/ https://www.j-vas.de/ http://www.energywelt.de/ https://www.hammerheads.nl/ https://www.psycoach-palacin.fr/ https://www.maxtreppen.de/ https://www.hp-berufshilfe.de/ https://www.autogaspro.de/ http://www.kshatriyasuperlam.com/ https://www.vidmail.nl/ https://www.roodenburg-rozen.nl/ https://www.carolath-collection.de/ https://www.digitelmobile.nl/ https://www.one2connect.nl/ https://www.teledock.nl/ https://www.vidmail.nl/ https://www.wohnungen-lorch.de/ https://www.erfolgimweb.de/ https://www.hammerheads.nl/ https://www.handy-team.de/ https://www.rude-ruetten.de/ https://www.buklee.de/ https://www.jongart.de/ https://www.tewes-grafik.de/ https://www.wohnungen-lorch.de/ https://www.metallbau-gaertner.de/ https://www.hi-drispenstedt.de/ http://www.thepalebluedot.nl/ https://www.pestalozzinet.de/ https://www.teleskipp.de/ http://www.admoveo.nl/ https://www.dirndl-jaeger.de/ http://www.kaniko.de/ https://www.werners-index.de/ https://www.hp-berufshilfe.de/