MAKALELER / KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU MEVZUATI, HEMEN!
« Geri

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU MEVZUATI, HEMEN!

Alpay Lök
Mak.Y.Müh.
04.11.2012



KışlastiÄŸi.com www.kislastigi.com olarak “Kış LastiÄŸi ZorunluluÄŸu” mevzuat önerimiz ve açıklamalarımız aÅŸağıdadır:

A)  MEVZUAT  ÖNERÄ°SÄ°: 

1Kasım - 31 Mart arasında, tüm motorlu karayolu taşıtları (M,N ve L sınıfları) için Kış LastiÄŸi zorunludur.



Kış LastiÄŸi; tüm tekerleklere takılmış , üzerinde Kış LastiÄŸi Logosu M+S iÅŸareti birlikte olan, diÅŸ derinliÄŸi en az 4mm olan ve 6 yaşını geçmemiÅŸ lastikler demektir.

Kar Zinciri: Belirli yollarda ve hava ÅŸartlarında Trafik zabıtasının talebi üzerine araçta bir takım Kar Zinciri bulundurmak ve talep edildiÄŸinde takmak zorunludur.

“Kış LastiÄŸi Denetim Belgesi”: Kışın Yol Kenarı Kış LastiÄŸi denetimini kolaylaÅŸtırmak için araçlarda bu mevzuata uygun Kış LastiÄŸi takılı olduÄŸunu belgeleyen , lastikleri takan Lastik/ Araç Servisi tarafından doldurularak onaylanmış, “Kış LastiÄŸi Denetim Belgesi” bulundurulması , Trafik denetimlerinde gösterilmesi ve maddi hasarlı trafik kazası sonrası “Kaza Tesbit Tutanağı” ile bir kopyasının verilmesi zorunludur.

Kış LastiÄŸi zorunluluÄŸuna uymayan araçlara X Para Cezası + X Ceza Puanı, Kış LastiÄŸi takmadığı için trafiÄŸi aksatan veya usulsüz “Kış LastiÄŸi Denetim Belgesi” bulunduran araçlara 2X Para Cezası + 2X Ceza Puanı trafik cezası verilir.Trafik kazasına karışmış Kış LastiÄŸi takılı olmaya , Kış LastiÄŸi takılı fakat “Kış LastiÄŸi Denetim Belgesi” bulunmayan veya bu belgesi usulsüz olan Kasko sigortalı araçlara hasar tazminatı ödenmez.

B) AÇIKLAMALAR:

Kış LastiÄŸi tanımı: Kışın zorunluluk getirilecek lastik tipi ve Kış LastiÄŸi tanımı tam olarak yapılmalıdır. Bu konuda Almanya’nın 2006’daki Birinci Düzenleme ve ardından Aralık 2010’da yaptığı Ä°kinci Düzenlemedeki hatalardan ders çıkarılmalıdır. Birinci Düzenlemede “Kış ÅŸartlarına uygun lastik” gibi muÄŸlak bir tanım yapılmış ve büyük kavram karışıklığına neden olmuÅŸtur. Birinci Düzenleme “kavram karışıklığına neden olduÄŸu” gerekçesiyle Aralık 2010’da bir yerel mahkeme kararıyla bozulmuÅŸ, ardından hükümet tarafından acilen yapılan Ä°kinci Düzenlemede de , tahminen fabrika çıkışı M+S Dört Mevsim LastiÄŸi takan SUV araç üreticilerinin etkisiyle, “Lastiklerde M+S iÅŸareti olması ve 3.5t üzeri araçlara sadece çekiÅŸ olan tekerleklere takılması yeterlidir” gibi trafik güvenliÄŸi uzmanlarını hayal kırıklığına uÄŸratan eksik bir düzenleme yapılmıştır. Ülkelerin deneyimlerden yararlanılmalı, benzer hatalar yapılmamalı ve baÅŸarılı olacak bir Kış LastiÄŸi Mevzuatı hazırlanmalıdır.

Zorunluluk kapsamında olacak araçlar, coÄŸrafi bölge ve tarih : Ülkemizin iklim ÅŸartlarının coÄŸrafi bölgelere göre deÄŸiÅŸiklik gösterdiÄŸi , aynı anda dört mevsimin yaÅŸanabildiÄŸi gözönüne alınarak Ege ve Akdeniz kıyı ÅŸeridi (Çanakkale, Ä°zmir, Aydın, MuÄŸla, Antalya, Ä°çel, Adana ve Hatay) dışındaki illerdeki M,N ve L sınıfı motorlu araçlar için tüm tekerleklerde 1 Kasım - 31 Mart arası zorunluluk getirilmelidir. Muafiyet illeri içinde olan araçlardan zorunluluk olan illere giden araçlar zorunluluk kapsamı içinde olmalıdır.

Kış LastiÄŸi ZorunluluÄŸu mevzuat tarihi : Bu zorunluluÄŸun Kış LastiÄŸi karaborsası oluÅŸturmaması için en doÄŸru zamanda kanunlaÅŸması saÄŸlanmalıdır. Aralık 2010’da Almanya’da Ä°kinci Düzenleme ile kışın M+S iÅŸareti olan lastik zorunlu olduktan sonra lastik fiyatları 3 kat artmıştır. Kış LastiÄŸi üretimi yaz (Haziran, Temmuz ve AÄŸustos) aylarında yapıldığı için, tedarikçilerin ve özellikle yerli lastik üreticilerinin hazırlık yapabilmesi için, acele edilmelidir. Aksi taktirde Çocuk KoltuÄŸu zorunluluÄŸunda olduÄŸu gibi mevzuat kadük kalır ve uygulanmaz. Bu nedenlerden dolayı Türkiye'de Kış LastiÄŸi zorunluluÄŸu 2013 baharından önce yasalaÅŸmalıdır.

Kış LastiÄŸi denetimi kolay olmalı : Aralık 2010’da Almanya’da Ä°kinci Düzenleme ile M+S Dört Mevsim LastiÄŸi veya M+S Kış LastiÄŸi zorunluluÄŸu gelmesinin ardından Alman Polis Sendikası (GdP - Gewerkschaft der Polizei) çok haklı olarak “Kış LastiÄŸi denetimi yapamayız, ancak kaza yapmış araçları inceleriz” demiÅŸlerdir. Karanlıkta, kar içinde ve soÄŸukta trafik zabıtası Kış LastiÄŸi denetimi yapamaz, ancak belge üzerinden kolaylıkla denetim yapabilir. Dünyada bilinen bir örneÄŸi olmayan ve Türkiye’ye özgü bir uygulama olacak olan “Kış LastiÄŸi Denetim Belgesi” önerisi Trafik Polisi ve Jandarmasının üzerine ilave bir iÅŸ yükü getirmeden denetim yapabilmesi için düÅŸünülmüÅŸtür.

Sigorta mevzuatı deÄŸiÅŸtirilmeli: Zorunluluk kapsamında olan illerdeki kazalarda Kasko tazminatı için Kış LastiÄŸi ön ÅŸart olmalıdır. Herhangi bir kaza sonunda “Kaza Tesbit Tutanağı” ile birlikte “Kış LastiÄŸi Denetim Belgesi” nin bir kopyasının verilmesi zorunlu olmalıdır. Sigorta eksperi araç üzerinde yapacağı hasar tesbiti sırasında “Kış LastiÄŸi Denetim Belgesi” ile lastikleri karşılaÅŸtırabilir, usulsüzlük varsa hasar tazminatını rededebilir.

Tüketiciler kalitesiz ve ucuz lastiklerden korunmalı: Alım gücü düÅŸük kitlelerin ucuz ve kalitesiz lastiklerden korunması için, özellikle uzakdoÄŸu kökenli lastikler için tedbir alınmalıdır. Öte yandan tüketicilere kredi gibi olanaklar getirilmelidir.

Kış: 1 Kasım – 31 Mart
Araç Sınıfları: M: Yolcu taşıyan araçlar, N: Yük taşıyan araçlar , L:Motosikletler
Kış Donanımı: Kış LastiÄŸi ve Cam Suyu için Don Önleyici , Kar Zinciri (Talep Edilirse)
Kış LastiÄŸi: Üzerinde RMA’nın Kış LastiÄŸi logosu ve M+S birlikte olan lastikler


DiÅŸ DerinliÄŸi   :  En az 4mm   Lastik Yaşı: En çok 6 yıl   Lastik Sayısı: Tüm tekerleklerde                                                                                              



Cezalar:  

Kış LastiÄŸi takılmaması: X                                  

Kış LastiÄŸi takılmaması sonucu trafiÄŸin aksatılması: 2X                    

Kış LastiÄŸi yok, fakat usulsüz  “Kış LastiÄŸi Denetim Belgesi” var : 2X 

 

Makaleyi .pdf formatında indirmek için tıklayınız

« Geri
kislastigi.com ?? 2024, T??m haklar?± sakl?±d?±r. ?°zinsiz al?±nt?± yap?±lamaz, kopyalanamaz.
Designed By: OrBiT
Top http://www.trendart.nl/ http://www.ophumboldt.de/ http://www.stolendan.nl/ https://www.havarie-lehmann.de/ https://www.tollwort.de/ https://www.vu-optimierung.de/ https://www.amazonas-tours.de/ https://www.flemming-pehrsson.de/ http://www.esbruderschaft.de/ https://www.bscmarzahn.de/ https://www.jangcard-reisen.de/ https://www.kulturundevents.de/ https://www.one2connect.nl/ https://www.sonjadrexl.de/ https://www.young4mation.de/ https://www.sbt-rechtsanwaelte.de/ https://www.j-vas.de/ http://www.energywelt.de/ https://www.hammerheads.nl/ https://www.psycoach-palacin.fr/ https://www.maxtreppen.de/ https://www.hp-berufshilfe.de/ https://www.autogaspro.de/ http://www.kshatriyasuperlam.com/ https://www.vidmail.nl/ https://www.roodenburg-rozen.nl/ https://www.carolath-collection.de/ https://www.digitelmobile.nl/ https://www.one2connect.nl/ https://www.teledock.nl/ https://www.vidmail.nl/ https://www.wohnungen-lorch.de/ https://www.erfolgimweb.de/ https://www.hammerheads.nl/ https://www.handy-team.de/ https://www.rude-ruetten.de/ https://www.buklee.de/ https://www.jongart.de/ https://www.tewes-grafik.de/ https://www.wohnungen-lorch.de/ https://www.metallbau-gaertner.de/ https://www.hi-drispenstedt.de/ http://www.thepalebluedot.nl/ https://www.pestalozzinet.de/ https://www.teleskipp.de/ http://www.admoveo.nl/ https://www.dirndl-jaeger.de/ http://www.kaniko.de/ https://www.werners-index.de/ https://www.hp-berufshilfe.de/